Verminder de pijn en vermoeidheid, en blijf fysiek onafhankelijk.

Fibromyalgie is een chronische en pijnlijke overgevoeligheid. Het tast het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt pijn in het bindweefsel en de spieren op 18 spanningspunten.

Een programma van aangepaste bewegingsactiviteiten maakt het mogelijk omsymptomen zoals slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, zware benen en reumatische aandoeningen te verlichten en te verminderen. De machteloosheid die bij elke fysieke inspanning wordt gevoeld, dwingt de patiënt richting een zittende levensstijl. Waardoor het contact met het eigen lichaam verloren gaat en de symptomen van de ziekte opflakkeren. De Aangepaste bewegingsactiviteit helpt om de fysieke autonomie te behouden, om je bewust te worden van gevoelige punten en om een betere weerstand tegen pijn te ontwikkelen.


 
  • Prof. Anne Berquin,
    “Welke behandelingen? "De nieuwste richtlijnen die naar voren kwamen, benadrukken het belang van lichaamsbeweging. Maar dat ligt voor patiënten heel moeilijk omdat bewegen pijnlijk is. Toch zegt de dokter hen: het doet pijn, maar je moet nog steeds bewegen. De enige behandeling die echt wetenschappelijk is bewezen, is fysieke activiteit: het moet zachtaardig, regelmatig, zeer progressief zijn ... Daarnaast zijn er enkele medicijnen die sommige symptomen kunnen helpen bestrijden, zoals pijn, slaapstoornissen ... Maar er is geen remedie. ... Het belangrijkste is om te bewegen, er is meer dan alleen kinesitherapie.”
    Prof. Anne Berquin,
    hoofd van het UZ St-Luc en coördinator van de chronische pijnbestrijding, geïnterviewd door Laurence Dardenne in La Libre Belgique (05/12/2016)
 
Fibromyalgie
GS_Site_MC_Entree_Parkinson_v2
GS_Site_MC_Entree_3_Diabete_NL
GS_Site_MC_Entree_4_Cancer_NL
Fibromyalgie
GS_Site_MC_Entree_6_ScleroseEnPlaques_NL
Fibromyalgie
GS_Site_MC_Entree_8_SurpoidsObesite_NL
Je fais un don
Nederlands