Behoud het evenwicht tussen lichaam en geest, tussen jezelf en je omgeving.

Vanaf 2010, geniet de vzw GymSana de steun van de Koning Boudewijnstiching via het project «Pour une commune Alzheimer admis» en het Fonds Aline(wetenschappelijk onderzoek - Pr Christian Swine, UCL Mont-Godinne).

Insamenwerking met Alzheimer Belgique, de Alzheimerliga, neuropsychologen en neurologische artsen (Jean-Marc Raymackers van de St-Pieterskliniek, Jean-Christophe Bier van het Erasmus Ziekenhuis, ...), konden Alzheimer stimuleringssessies (fysiek en cognitief) uitgewerkt, ontwikkeld en aangeboden worden. Alleen of samen met de verzorger, in een zorginstelling of in wijkafdelingen. De stoelturnsessies en geheugenstimulatie aan tafel (voor meer gevorderde patiënten) hebben als doel zo lang mogelijk autonomie te behouden. Dit zijn momenten waarbij iedereen gestimuleerd wordt, plezier beleeft, meer eigenwaarde krijgt, geniet van het groepsgevoel en weer banden aanhaalt. Groepen variëren tussen 5 en 12 personen, in functie van de mate van afhankelijkheid.

Alzheimer
Alzheimer

Alzheimer
Alzheimer
 
 • Bénédicte Rousseaux,
  « De groep – tussen 12 en 15 personen, valide mensen maar gedesoriënteerd of in een vroeg stadium van Alzheimer en aanverwanten – is wel groot maar homogeen. De deelnemers zijn behoorlijk mobiel. Na een warming-up met individuele oefeningen, is het programma vooral gericht op oefeningen in groep om de interacties met de andere deelnemers te stimuleren en minder in zichzelf gekeerd te zijn. Hoewel ze vaak samen waren om te eten en voor andere activiteiten, was er weinig interactie. Naarmate de sessies vorderden, zagen we meer interesse voor de mensen naast hen, was er meer reactiviteit en uitwisseling tussen de deelnemers onderling. Ze herinneren beter de namen, reageren beter op groepssituaties, feliciteren anderen mondeling, en uiten hun gevoelens over hun succes. De algemene sfeer werd duidelijk gevoeld. Het materiaal dat we gebruiken, laat fysieke en cognitieve oefeningen toe en zorgt ervoor dat de gedesoriënteerde persoon zich beter kan concentreren. We hebben ook gemerkt dat de gevraagde oefening beter wordt uitgewerkt met een hoepel, bal of een sjaal. Er worden met deze groep ook wandelparcours afgelegd zodat ze zo lang mogelijk hun autonomie kunnen behouden. Met deze sessies wordt het verlies van hun vermogens, veroorzaakt wordt door deze ziekte, vertraagt. Ontspanningsoefeningen aan het einde van de sessie, inclusief geheugenoefeningen, maken het programma compleet.»
  Bénédicte Rousseaux,
  fysiotherapeut en GymSana medewerker, over haar sessies bij rusthuis My Home – Ascot
 • Chantal C.
  « Mijn moeder heeft altijd gehouden van sociale contacten en groepsactiviteiten. De laatste 4 jaar, toen haar ziekte verergerde, heeft ze deze activiteiten moeten opgeven. Haar sociale leven werd beperkt tot de naaste familie en de afwezigheid van activiteiten buitenshuis was echt voelbaar. GymSana voldoet aan de behoeften van mijn moeder. De begeleidster is bijzonder competent, respectvol, vrolijk en aanmoedigend. Zij past zich aan iedereen aan. Het programma is gevarieerd, amusant, nuttig. De sfeer is er ontspannen en solidair. Mijn moeder is geconcentreerd, lacht weer en ze is zeer actief. Als ze een goeie dag heeft, helpt ze de anderen met de oefeningen, een rol die haar nauw aan het hart ligt, want ze was lerares. We doen nu een maand mee aan de activiteiten van GymSana. Op woensdag maakt mijn moeder zich klaar. Ik zie hoe belangrijk het is voor haar. Ik heb wanhopig gezocht naar een oplossing die mijn moeder toeliet om het huis te verlaten en contact te hebben met andere mensen. Ik had ook nood om anderen te ontmoeten wiens ouders met deze ziekte geconfronteerd worden. GymSana heeft zowel mijn moeder als mij goed gedaan. Mocht deze activiteit niet meer georganiseerd worden, zou het erg moeilijk zijn voor ons. »
  Chantal C.
  gaat elke woensdag met haar moeder naar de Alzheimer Gym
 
Alzheimer
Alzheimer
Alzheimer
GS_Site_MC_Entree_4_Cancer_NL
Alzheimer
GS_Site_MC_Entree_6_ScleroseEnPlaques_NL
Alzheimer
Alzheimer
Je fais un don
Nederlands